Blog 28-10-2018

De Vrouwentong, Sansevieria

Inmiddels zijn bijna alle Sansevieria's opgehaald (zie mijn Facebookpagina). Deze bonte variant met langwerpig blad blijkt een gewilde soort te zijn. Dit laatste viel mij van de week ook op tijdens een midweekje aan zee. In menig hip strandpaviljoen en trendy winkel maken ze onderdeel uit van het interieur. Daar ik steeds afgeleid werd door het heerlijke aanbod aan eten en drinken, vergat ik er helaas foto's van te maken.

Zelfs  tijdens wandelingen, door dorpen, duinen en langs dijken, zag ik ze staan voor de ramen van huizen van vergane glorie en desolate kroegen.  

In ieder geval redenen genoeg om over de Sansevieria wat achtergrond informatie te geven. 

Er zijn ongeveer 70 soorten, die van oorsprong voorkomen in Afrika, Madagascar en India. Denk aan o.a. Nigeria en Ethiopie. Ze groeien daar op zand- en rotswoestijngrond. Droge warmte, dat is dus waar ze van houden en daarom doen ze het zo goed op weinig water en in onze door CV opgestookte huisjes.

De Sanseveria behoort tot de zogenaamde succulenten ofwel vetplanten en kan in optimale omstandigheden bloeien met witte trossen bloemen. Het sap in de bladeren schijnt wel lichtgiftige stoffen te bevatten dus altijd uitkijken met huisdieren en kleine kinderen.

In Afrikaanse landen gebruikt men het taaie blad om touw en manden mee te maken. 

Naast de populaire  bonte 70's revival Sansevieria Trifasciati laurentii (foto 3), heb ik thuis twee andere soorten staan. De kleine Golden Hahnii (foto 2) en de cylindrica (foto 1). De Cylindrica staat op de slaapkamers van mijn dochters, want hij kan erg goed tegen verwaarlozing. Zij hebben namelijk de taak van mij gekregen om voor hun eigen plantjes te zorgen en soms moet ik ze daar even aan herinneren.

Volgens de geschiedenis heeft de Zweedse natuuronderzoeker, Carl Peter Thunberg, de plant in 1794 vernoemd naar Prins Raimondo de Sangro, die uit San Severo (Italie) kwam en allerlei bijzondere uitvindingen deed.

Leuk historisch feitje voor de Harderwijkers onder ons: Carl Peter Thunberg was student van Carolus Linnaeus, arts en Botanicus, die kort in Harderwijk verbleef om zijn doctorsgraad te behalen aan de Universiteit. Welke Harderwijker kent niet het Linnaeustorentje bij de oude bibliotheek.

De plant kreeg  trouwens in Nederland en Engeland suffe namen, zoals Vrouwentong en Mother in laws Tongue. 

De Sansevieria is om twee redenen een ideale plant voor mensen met of zonder groene vingers, voor op kantoor, op school. Nou ja eigenlijk voor overal.

De eerste reden is, omdat de plant niet kapot te krijgen is. Tenzij je de plant te lange tijd heel veel water geeft. De tweede reden is omdat het een goede luchtzuiveraar blijkt te zijn. Ze haalt nare giftige stofjes uit de lucht. De Sansevieria staat zelfs op de lijst van luchtzuiverende planten waar Nasa (National Aeronautics and Space Administration) onderzoek naar heeft gedaan.

Daarmee is het ook nog eens een een hele gezonde plant.

Hulde aan de Sansevieria!