Blog 30-9-2018

De mozaiekplant, Fittonia

Dit kleine plantje met getekend blad is ideaal voor in een flessentuin. Laten die nu helemaal hip en happening zijn.  Zij gedijt heel goed onder glas waar de lucht constant vochtig en warm is. Daar moest ik eerst ook zelf achter komen hoor. Deze plantjes worden regelmatig verkocht in een arrangement met bijvoorbeeld kalanchoe, terwijl ze allebei andere eisen stellen. Ik kreeg ook ooit zo'n combinatie in een schaal en zag de kalanchoe opbloeien en de fittonia wegkwijnen. Zonde, want ik vond dat nou juist zo'n leuk plantje. Ik heb ze dus  uit elkaar gehaald.

Fittonia is afkomstig uit Zuid- Amerika, de tropische regenwouden, waar ze als een lage bodembedekker groeit. Wanneer je leest over de herkomst van een plant, zie je al vrij snel wat ze nodig heeft. Dit plantje verlangt een hoge luchtvochtigheid en veel minder direct zonlicht. Je kunt haar dus heel goed in een fles stoppen en wie van snel en simpel houdt, zoals ik, zet het plantje gewoon in een leuk potje onder een stolp op een beschaduwd plekje waar het minstens 18 graden celcius is.

Je hebt er daarna geen omkijken meer naar. In de winter misschien iets lichter zetten en af en toe controleren of de aarde nog vochtig is. Kou en tocht zijn voor Fittonia schadelijk. Tijdens de groei (lente-zomer) ongeveer twee keer per maand wat plantenvoeding geven. De plant moet af en toe iets getopt worden om deze compact te houden. De scheutjes kun je stekken. Er zijn ook soorten met wat groter blad en rode nerven. 

 

 

 

 

 

 

Blog 13-09-2018

De Pannenkoekplant, Pilea Peperomioides

 

Herkomst

De Pannenkoekplant ofwel de Pilea Peperomioides is afkomstig uit China. De engelse benaming is Chinese moneyplant. De ronde bladeren verklaren de naam. Het zijn net kleine pannenkoekjes of grote munten.

Het verhaal gaat, maar pin me er niet op vast, dat de plant in 1906 ontdekt is door de schotse botanicus, George Forrest (what's in a name) ergens op de grens met Myanmar op 2,5 km hoogte in de schaduw. Wat al veel zegt over de groeiomstandigheden van deze plant. Ergens in 1946 nam een Noorse missionaris de plant mee naar Noorwegen en van daaruit verspreidde deze zich, via de easy peasy stekjes, over Europa. 

In de jaren '70 was deze plant al hip en ze maakt nu al een tijd een comeback. Lekker retro dus deze pannenkoek. 

Het is een plant, die makkelijk te verzorgen en te stekken is. Een echte aanrader voor de beginnende plantenfreak. Ik kreeg een aantal pannenkoekplanten van een collega van mijn man en sindsdien heb ik heel wat stekken door kunnen geven. 

Verzorging

Eén keer per week een flinke slok water geven is voldoende en tussen de gietbeurten door kun je de aarde het beste wat op laten drogen. Als de bladeren in het groeiseizoen geel/bruin worden, dan kan het zijn dat de plant te nat, re droog of in te felle zon staat. Laat ze iwat bladeren vallen dan kan het zijn dat de plant te donker staat of worden ze geel, dan is dat niet erg, dat is een natuurlijk proces. Lelijke bladeren kun je zonder problemen voorzichtig van de plant afhalen. Het is altijd een beetje uitproberen qua standplaats en water geven, maar meestal is te veel water het probleem. 

Ik raad aan om de pannenkoekplant in een pot te zetten met een gat onderin. Het overtollige water kan er dan makkelijk uitlopen.  Ik heb mijn pannenkoekplanten in deze hete zomer op schaduwplekken in mijn huis gezet. Verder weg van het raam. Mijn ervaring is dat de bladeren dan mooi diepgroen blijven en de plant goed groeit. Misschien dat ik ze in de herfst, als het licht schaarser wordt, weer dichter bij het raam moet plaatsen. Pas op met een plek boven een warme radiator. Eigenlijk zijn er maar weinig planten die daar blij van worden. Sproeien kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen. 

Ik heb ook gemerkt dat de Pannenkoekplant erg goed groeit als ze elke maand een beetje vloeibare plantenvoeding krijgt. Let op: plantenvoeding geef je alleen in het groeiseizoen (maart tot oktober) en houd je aan de dosering op de verpakking. In de herfst en winter geef je niets. In die periode moet je ook minder water geven. De plant maakt dan een rustperiode door. Sommige kamerplanten moet je zelfs koeler gaan zetten, wil je ze volgend jaar aan de bloei krijgen. Dit kun je ook proberen met de pannenkoekplant, wil je kans maken op trossen met piepkleine witte bloemetjes. Ik ga het proberen.

De plant is verder niet gevoelig voor ziekten en voor zover bekend, niet giftig en dus ook geschikt in de buurt van kleine kinderen en huisdieren. Verpotten kan het beste in het voorjaar, de plant gaat dan weer groeien en beschadigde wortels zullen sneller herstellen. Universele potgrond is prima.

Stekken is zo simpel. Ik laat het zien via onderstaande foto's. Als dit lukt, zit je nooit meer zonder pannenkoekplant en kun je al je vrienden en familie ermee overladen. Of ze dat nu leuk vinden of niet😄. Power to the Pannenkoek!